Gezamenlijke lezing woensdag 22 maart in Schimmert

Hiermee willen we je uitnodigen voor de gezamenlijke lezing van VERON en VRZA Zuid Limburg, op woensdag 22 maart 2017 in zaal ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te SchimmertLet op: dus niet op 15-3 maar een week later in verband met de verkiezingen… Wie de 15e toch in het Weverke staat, die kan hooguit kijken naar het tellen van de stemmen in Schimmert

Deze maand (de 22e dus) zal Jan PE1CID een lezing gehouden over het geschikt maken van de Teletron T813 mobilofoon voor amateur gebruik. Deze mobilofoon is door veel amateurs al omgebouwd op basis van een beschrijving met conventionele componenten.

Jan heeft hiervoor echter een op Arduino gebaseerde besturing toegepast. Daarmee is het ineens een moderne transceiver en kunnen ook wat extra functies worden gerealiseerd. Mocht je nog niet zijn toegekomen aan de ombouw van jouw T813, dan is de opzet van Jan zeker de moeite waard.

We denken hiermee wederom een interessante lezing aan te bieden. Graag tot ziens dus op woensdag 22 maart 2017  om 20.00 uur in ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert. Zorg dat je op tijd bent, zodat je nog verzekerd bent van een goede zitplaats!

Belangstellenden van buiten de verenigingen zijn welkom.

Met vriendelijke groet,
73
Thijs PE1RLN, Henk PA0HNB, Tom PC5D

PS
* Heb je suggesties voor een lezing of belangstelling voor specifieke onderwerpen?
* Is je e-mailadres voor deze mailing niet correct?
* Laat dit dan even weten aan pc5d@home.nl

Tunnelexcursie gaat door op donderdag 11 mei om 15:00 – graag bevestigen!

Beste mensen,
 
Ik heb bericht gekregen over de tunnelexcursie.
 
Helaas is men teruggekomen van de eerst toezeggen dat de presentatie ‘s avonds zou zijn. Het is alleen overdag mogelijk, want alleen dan is het Informatiecentrum A2 Maastricht open. In eerste instantie werd 12:30 genoemd maar in overleg zijn we gekomen tot 15:00.
 
Let op, het is dus geen excursie in de tunnel, dat is helaas niet mogelijk. Maar alleen een presentatie. Maar Dhr. Harry van Tilburg van de firma Twintronics zal deze presentatie geven. Hij was betrokken bij de installatie van de radio systemen in de tunnel. De presentatie wordt voorafgegaan door een kleine uitleg over de tunnelbouw en de stand van zaken door mevrouw Vangangelt van het informatiecentrum.
 
 
Het adres is Stadionplein 6D 3de etage Maastricht.
 
73 Marc PA3GJL, email: pa3gjl@home.nl

Teamtalkgroep op de radiomarkt in Rosmalen 2017

De teamtalkgroep stuurde een paar leuke foto’s door van hun demonstratie op de radiomarkt in Rosmalen 2017 met RTTY en een 70cm repeater via Teamtalk!

Zondagochtend College: Radiopionier Hanso Idzerda op 5 maart 2017

Zondagochtend College: Radiopionier Hanso Idzerda
5 maart 2017, 10.30 – 12.00 uur, toegang: €7,50
 
Bijna 100 jaar geleden krijgt een koppige Fries het voor elkaar: voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis zijn muziek en spraak te horen in de ether. Deze spectaculaire experimenten van ingenieur Hans Idzerda en Philips leiden in 1919 tot de eerste radio-omroepuitzending. 
 
Mediahistoricus Huub Wijfjes en collectiespecialist Carlien Booij vertellen tijdens dit Zondagochtendcollege het verhaal van ingenieur Hans Idzerda. Wie was deze opmerkelijke man en wat waren zijn drijfveren? Hoe kan het dat juist in Nederland in de roerige tijd rondom twee Wereldoorlogen de radio tot bloei komt? Idzerda kluistert luisteraars aan de radio in Nederland en Engeland, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen?  
 
Collectiespecialist Pieter Bakker verklaart de werking van Idzerda’s originele PCGG-zender, de oudste FM-zender ter wereld uit de collectie van Beeld en Geluid. Er zijn prachtige objecten uit de studio en fabriek van Idzerda te zien en u krijgt een virtuele rondleiding door de online expositie over Idzerda op Google Arts & Culture, die Beeld en Geluid in samenwerking met Google ontwikkeld heeft (zie: https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/partner/the-netherlands-institute-for-sound-and-vision).
 
U wordt om 10.00 uur ontvangen met een kopje koffie of thee (inbegrepen bij de entreeprijs), waarna het zaalprogramma om 10.30 uur van start gaat. Via deze pagina kunt u kaarten voor de bijeenkomst bestellen: http://www.beeldengeluid.nl/agenda/201702/beeld-en-geluid-op-zondag-radiopionier-hans-idzerda.
 

Hartelijke groet,
Carlien Booij
Coördinator Kennisloket en Collectiekennis
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum
Postbus 1060, 1200 BB, Hilversum
www.beeldengeluid.nl

Informatie bij de lezing over de Digitale Shack – Henk, PA2S – 15 feb 2017

Alle informatie te vinden op de website van Henk, PA2S: www.dx.nl

Hieronder volgen enkele verwijzingen naar websites.

Cluster, reverse beacons
DX Cluster (DX meldingen): DX Summit
PSK reporter (Digimodes op de kaart): pskreporter.info
Hamspots (Digimodes, lijsten), zie menu bovenaan Hamspots.net
DX Maps (Verbindingen op kaarten) DXMaps
WSPR (“Whisper” Bakens): WSPRnet.org

Zwakke signaal modes
WSJT (Joe Taylor), lees de references, menu links voor achtergronden: WSJT
JTDX (Versie door UA3DJY, vergeet niet te doneren!): JTDX
Meteor scatter MSK-144 (LZ2HV): MSHV
Baken ontvangst (PI-4, uitleg en software): OZ7IGY

SDR voor een prik
RTL-SDR site, veel info, begin hier: RTL-SDR.com
Driver, is nodig voor de USB dongle (Zadig): zadig.akeo.ie
SDR-radio.com (SDR ontvanger, zeer uitgebreid): sdr-radio.com

Contesten, logging, CW programma’s
N1MM+ logger, freeware: N1MM
DX Lab, logging, diverse hulpprogramma’s: DX Lab
CW Skimmer (CW decoder),tevens CW oefensoftware, zie menu links: DX Altlas
Single Operator 2 Radio (SO2R) filmpje: N6MJ

Gezamenlijke lezing wo 15 februari 2017 in Schimmert

Hiermee willen we je uitnodigen voor de gezamenlijke lezing van VERON en VRZA Zuid Limburg, op woensdag 15 februari 2017 in zaal ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert.

Het thema van deze maand is “De digitale shack”. Dat computers tegenwoordig bijna niet mee weg te denken zijn uit de doorsnee shack van een amateur, is zoiets als het intrappen van een open deur. Toch leek het Henk Schanssema PA2S een leuk idee om een demonstratie te geven van een aantal mogelijkheden. Zeker wanneer je een aantal programma’s combineert, is er heel veel mogelijk.

Maar ook vragen als “hoe kan ik mijn software laten communiceren met E-QSL, LoTW of Clublog. Op het menu staat ook een demo van contest software. Want naast het loggen van verbindingen kan er nog veel meer, zoals koppelingen met informatiebronnen. Wat te denken van een eigen DX cluster, waarmee je multipliers kunnen zoeken? Als meneer Murphy thuisblijft, wordt het een leuke en interessante demo.

Tevens zal Henk ingaan op mogelijkheden die bijvoorbeeld de weak signal software van Joe Taylor (K1JT) biedt. Want naast het maken van verbindingen, is die software bij uitstek geschikt om propagatie-onderzoek te doen. Henk heeft bijvoorbeeld een WSPR viewer gemaakt waarmee de verzamelde rapporten kunnen worden weergegeven in grafische vorm. Ook is er een programma gemaakt waarmee ontvangen signalen op de kaart kunnen worden getoond.

Bij de meeste amateurs uit de regio zal Henk PA2S waarschijnlijk wel bekend zijn. Als PA2HJS was hij een van de eerste Nederlandse stations op 6m, en heeft in die tijd veel bijgedragen aan het documenteren van propagatie mogelijkheden op de 50 MHz band. Wie in het afgelopen jaar op de nieuwe 60m band heeft geluisterd, die moet ook daar het propagatiebaken van Henk hebben kunnen waarnemen.

We denken hiermee wederom een interessante lezing aan te bieden. Graag tot ziens dus op woensdag 15 februari 2017  om 20.00 uur in ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert. Zorg dat je op tijd bent, zodat je nog verzekerd bent van een goede zitplaats!

Belangstellenden van buiten de verenigingen zijn welkom.

Met vriendelijke groet,
73
Thijs PE1RLN, Henk PA0HNB, Tom PC5D

Opname zondagochtendronde mislukt, volledig script hier:

Wegens een probleem met de opnamen van zondag 05-02-2017 is de opnamen mislukt, mijn pc ging in de (slaapstand) met terug halen was de opnamen van de zondag ochtend ronde weg en niet meer voor handen. Bij voorbaad wil ik U toch bedanken voor het lezen van dit bericht.

Met vriendelijke groeten
opname beheerder: Nelis Diepeveen

=============================================================================
In verband met het uitvallen van de opname, hierbij het volledige script, met veel dank aan Ron, PE8E!
=============================================================================

Rondeleider is Ron PE8E en de uitzending komt vandaag vanuit Vaals

AGENDA:

 • verenigingsactiviteiten in de regio
 • radiomarkten en evenementen
 • wetenswaardigheden uit de bladen en het internet
 • radiopropagatie
 • actief inmelden
 • presentielijst niet-actief
 • korte herhaling van activiteiten voor komende weken
 • sluiting ronde

VERENIGINGSACTIVITEITEN:

 • iedere ZO 11:00u lokale tijd : zuid-limburgse ZO-ronde op 2m repeater PI3ZLB
  eerstvolgende is op zondag 12 februari
  rondeleider Rudolf PA1EBM, vooraf bereikbaar via pa1ebm@amsat.org
 • iedere MA 20:00u lokale tijd : clubavond VRZA afdeling A23 Zuid-Limburg
  eerstvolgende is op ma 6 februari
  Gidsengebouw, Floribertusstraat 17, Brunssum-Treebeek
  normaalgesproken kan je meer info op pi4zlb.nl vinden, echter de website is momenteel niet in de lucht, dit wordt verder onderzocht.
 • WO 15 februari 20:00u lokale tijd : is er een gemeenschappelijke lezing georganiseerd door de beide zuidlimburgse verenigingen. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Cafe-zaal t Weverke, Hoofdstraat 77, Schimmert. Komende WO zal Henk PA2S ons meer gaan vertellen over de digitale shack, met demonstraties van diverse programma’s en hoe ze samen kunnen werken. 
 • andere WO 21:00u lokale tijd, behalve als er een lezing is in Schimmert: de Technoronde op 2m repeater PI3ZLB. Eerstvolgende is op woensdag 8 februari geleid door Egbert PA0EJH
 • normaalgesproken laatste VR 20:00u lokale tijd :  clubavond VERON A22 Zuid-Limburg. in verband met carnaval is er op 24 februari GEEN bijeenkomst in Heerlen, de eerstvolgende is op vrijdag 31 maart, Gemeenschapshuis Heksenberg, HeiGrindelweg 84, Heerlen. Meer info op a22.veron.nl
 • eerste VR 20:00u lokale tijd : bijeenkomst VERON A22 in Maastricht eerstvolgende is op vrijdag 3 maart     Centre Manjefiek, Malbergsingel 62, Maastricht, ingang rechts naast de Jumbo. Meer info op a22.veron.nl

ACTIVITEITEN BIJ DE BUREN:

– iedere 1e VR 20:00u lokale tijd : clubavond UBA sektie NoordOostLimburg (NOL)

            Parochiehuis, Kerkplein 12, Bocholt (B)

            op vrijdag 3 maart verteld Sven ON3SZ alles over het ontwerpen van printplaten,

            het omzetten naar gerber-files en het frezen printen in de praktijk.

            meer info op nolinfo.be

– iedere 3e VR 20:00u lokale tijd : clubavond VERON A31 Midden en Noord-Limburg

            Zaal Aldenghoor, Kasteellaan 7a, Haelen.

            op vrijdag 17 februari is er jaarlijkse huishoudelijke ledenvergadering.

            meer info op a31.veron.nl

– iedere 3e VR 20:00u lokale tijd : clubavond UBA sektie MiddenLimburg (MLB)

            Polska Sala Waterschei, Steenbeukstraat 1, Genk (B)

            op vrijdag 17 februari verteld Hubert ON6JZ alles over zelf printen maken.

            meer info op on4mlb.be

RADIOMARKTEN:

–  ZO 12 februari is er de Hambeurs Turnhout NOK

            Zaal Den Donk, Kapelweg 52, Turnhout

            geopend : 10:00-14:00u  entree onbekend  gratis parkeren

            cafe reeds open vanaf 08:00u

            reisafstand vanaf MTR-GEU 100 km , ca 1 uur 15 min

–  ZA 18 februari is er de Groninger Radio Amateur Treffen

            Veilinghallen Flowerdome, Eelde

            geopend : 09:30-15:00u  entree 3,50 euro  gratis parkeren

            meer info op grorat.nl

            reisafstand vanaf MTR-GEU 325 km , ca 3,5 uur

–  ZA 18 februari is er de Techno Nostalgica verzamelbeurs

            Hampshire hotel, van Schaijkweg 55, Emmen

            geopend : 09:30-14:30u  entree onbekend

            reisafstand vanaf MTR-GEU 305 km , ca 3 uur 10 min

–  ZO 19 februari is er de Magnum Hambeurs NLB (voorheen Eksel)

            Don Bosco Instituut, Don Bosco straat 6, Helchteren

            geopend : 10:00-15:00u  entree 3 euro  gratis parkeren

            reisafstand vanaf MTR-GEU 50 km , ca 40 min

–  ZA 25 februari is er de 21e Radiomarkt PI4NOV

            MultiFunctioneelCentrum Aperloo, Stadsweg 27, t Harde

            geopend : 09:00-15:00  entree 3 euro  gratis parkeren

            meer info op pi4nov.nl

            reisafstand vanaf MTR-GEU 225 km , ca 2,5 uur

–  ZA 4 maart is er de 22e Amateurfunkflohmarkt Kaarst

            Georg-Buechner-Gymnasium, Am Holzbuettger Haus, Kaarst

            geopend : 08:30-13:30  entree prijs onbekend

            meer info op darc.de/r31

            reisafstand vanaf MTR-GEU 95 km , ca 1 uur

–  ZA 11 maart is er de 42e Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen

            Autotron, Graafsebaan 133, Rosmalen

            zaal geopend : 09:00-15:30  kassa open 08:00  entree prijs 8 euro parkeren 6 euro

            meer info op radiovlooienmarkt.nl

            reisafstand vanaf MTR-GEU 135 km , ca 1,5 uur

–  ZO 19 maart is er de SAFA, Saarlaendische Amateur Funk Ausstellung en maker-faire

            Stadthalle, Dillingen

            zaal geopend : 09:00-17:00  entree prijs 3 euro

            meer info op darc.de/q09/safa

            reisafstand vanaf MTR-GEU 270 km , ca 3 uur

–  ZA 25 maart is er 11e voorjaarsbeurs voor historische electronica

            georganiseerd door NVHR (Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio)

            en NGG (Nederlands Grammofoon Genootschap)

            zaal de Schalm, Dreef 1, Deventer

            zaal geopend : 09:30-13:00  entree gratis parkeren gratis

            reisafstand vanaf MTR-GEU 210 km , ca 2 uur 20 min

EVENEMENTEN:

– ZA 11 februari is er de 40e GHz-tagung in Dorsten

            Volkshochschule und Bildungszentrum Maria Lindenhof, Im Werth 6, Dorsten.

            geopend van 09:00-17:00u  entree gratis  parkeren gratis

            meer info op ghz-tagung.de         

– ZA+ZO 11+12 februari is er de PACC contest

            meer info en reglement is te vinden op pacc.veron.nl

– ZO 12 februari is er de 80m Spoetnik vossenjacht in Amersfoort

            aanmelden 12:30u, start 13:00u

            meer info op vrza.nl

– WO 1 maart zijn er weer radio examens in Nieuwegein

            eerstvolgende examens zijn op 17 mei in Assen (vol) en 24 mei in Vlaardingen (open)

            meer info op radio-examen.nl

– VR/ZA/ZO 10-12 maart jeugdkamp voor jonge zend en luisteramateurs

            ergens in de regio Rosmalen (ivm bezoek aan radiomarkt)

            leeftijdsgroep 15 t/m 26 jaargangen, deelname 10 euro per persoon

            meer info via jeugdkamp@veron.nl

– ZA 25 maart is er de VHF en hoger dag van de VERON

            geopend van 10:00-17:00  gratis voor VERON leden, niet-leden 10 euro

            prijsuitreikingen en hoog kwalitatieve lezingen

            inschrijving vooraf verplicht, maximaal aantal deelnemers is gelimiteerd

            meer info op vhf-uhf.veron.nl

UIT DE BLADEN:

Electron, CQ-PA en DKARS magazine had Rudolf vorige week al behandeld.

Dit kan je altijd nog terugluisteren via de opname die op de website a22.veron.nl.

Funkamateur feb 2017  (99 pagina’s) :

 • nieuws van de Electronica Messe Munchen 2016
 • elektroauto als alternatief
 • DX-peditie H44GC op de Salomon’s eilanden
 • koronale gaten, ongewenste gasten
 • deel 2 van de praktijktest AMA-41 magnetic loop antenne
 • de techniek achter de SDRplay RSP1
 • deel 1 van audiobewerking met Audacity, grondbeginselen en praktijk
 • nauwkeurige thermometer met TSIC306 sensor
 • zelfbouw infraschall und erschuetterungs melder
 • zelfbouw fluxgate differenz magnetometer
 • sturing van buitenverlichting met een ISM-module
 • testrapport van mini VNA Tiny netwerkanalyser (1MHz-3GHz)
 • luchtvochtigheidregeling in de woning
 • deel 2 zend-ontvangst-omschakeling voor QSK en hoog vermogen
 • networking met Yaesu WIRES-X
 • PSK31 met de FLEX-1500
 • antennebevestiging aan dakvensters
 • vergelijking van 80m antennes over langere tijd
 • de nieuwe 60m band
 • zelfbouw van 5W CW zender voor 28,060 MHz
 • gebruikelijk kleine rubrieken
 • batterij en accu tester AS917 van de AATIS
 • zenden vanaf de Molukken eilanden

Razzies feb 2017  (21 pagina’s)

gratis te downloaden op pi4raz.nl/razzies

 • Met de Elecraft K1 op 60m door ombouw van bestaande modules
 • Opa Vonk over LSB of USB
 • zelfbouw modulatie processor (speech processor) van EA4NH
 • verenigingsnieuws

UIT HET INTERNET:

– de VERON meld dat het de nederlandse zendamateurs gelukt is om het voortouw te nemen

bij het bepalen van een WSPR frequentie voor de 60m band. In het nieuwe IARU region 1 bandplan is dat nu vastgelegd op een afstemfrequentie van 5364,7 (hetgeen overeenkomt met een een daadwerkelijke zendfrequentie van 5366,2 kHz met 1500Hz in USB)

meer info op wsprnet.org

– op PI4RAZ.nl valt te lezen dat ze op de universiteit van Stanford een nieuwe Li-Ion batterij hebben ontwikkeld die in staat is om zichzelf binnen 0,4 sec te blussen in geval van oververhitting

– in noorwegen heeft de overheid na 3 weken twijfels of het wel zo’n goed idee was om alle FM radiozenders uit te zetten en te vervangen door DAB

– wie dacht dat wij teveel betaalden voor onze vergunning, kan op de site van de UBA lezen dat in belgie de tarieven verhoogd zijn tot 48,57 jaarlijks recht en 37,95 dossierkosten

– de roepletterlijst is nu definitief van de website van het AT verdwenen. Tot voor kort kon het complete bestand wel nog gedownload worden als je wist waar je het vandaan kon halen, de button om dat te doen was al eerder van de site afgehaald.

– op de website van UBA-MLB wordt melding gemaakt dat diverse van de nieuwe Galileo satellieten nu alweer in de problemen komen doordat er diverse atoomklokken aan boord defect zijn. Iedere satelliet heeft 2 Rubidium klokken en 2 nauwkeurigere Waterstof Maser klokken aan boord. Er zouden nu al 9 klokken van 18 satellieten defect zijn. De defect zijn vermoedelijk ontstaan bij testen van apparatuur voor de lancering.

PROPAGATIE:

SFI=74  SN=22  A=11  K=4  Geomagnetisch veld actief

80/40 overdag slecht, nacht matig – 30/20 overdag + nacht matig – 17/15/12/10 overdag+nacht slecht

Volgens Hamwaves.com : 

SSN effectief = 7,6  MUF (Dourbes) 20,89MHz  Max NVIS (Dourbes) 6,025MHz

En dan nog enkele ervaringsberichten over de condities van Bert PA0LPE :

condities op 30 en 40m blijken iets beter dan voorspeld, ook is er weer een zonneuitbarsting geweest waardoor het geomagnetisch veld wat onrustiger is

 

ACTIEF INMELDEN:

– PA0EHA vraagt kopie van Funkamateur artikel over 5w CW zender voor 10m

            email = brei123@ziggo.nl

– PA0EHA vraagt of anderen wel al de acceptgiro voor de afdracht AT hebben ontvangen

            PA0LPE antwoord dat die nog moet komen

– PC5D vraagt om gewijzigde emailadressen door te geven, ook nu komen enkele             vooraankondigingen van lezing weer terug als onbestelbaar, o.a. een mailadres met

            de kreet hallicrafter erin

– PC5D heeft onder het stof nog een Yaesu FT-290R (oude modelserie), inclusief  bijpassende

            10W eindtrapgevonden en na afstoffen bleek dat deze niet goed meer werkt.

            Tom geen tijd wil steken in reparatie en bied de set wordt aan als sloopset voor

            reserveonderdelen

– PE1DVN heeft ook een FT-290R van een bevriende amateur gekregen en wil de set van

            Tom wel hebben, dit wordt op een volgende clubavond geregeld.

– PE1DVN overweegt om een usb-camera-microscoop aan te schaffen en vraagt of er al             amateurs zijn die ervaringen hebben met dit soort apparatuur

– PD4FMJ heeft de ervaring dat deze erg onhandig zijn voor smd solderen, gezien de ongewende hand-oog-coordinatie, hij stelt voor om de camera achterop een tablet te   gebruiken en daarop het beeld naar wens uit te vergroten.

– PE1HNT heeft beroepsmatig meer ervaring en stelt het gemis aan stereoscopie aan de orde

            door de ontbrekende verlichting van meerde kanten kunnen er spiegelingen optreden.

            hij adviseert een veel goedkoper alternatief met de hoofdband vergrootglas met extra   loupe van Velleman, type VTMG13 met een kostprijs tussen 10 en 15 euro.

– PE1OSN heeft enkel usb-miscroscoops liggen en doet er niet meer zoveel mee, zijn ervaring             was ook het lastig werken met oog-hand coordinatie.

– PE1OSN zoekt eenvoudige GP antenne voor 2m, als Winand er een heeft kan er geruild             worden. Bereikbaar op 085-7853908

– PD0DX/p heeft misschien nog een antenne voor PE1OSN liggen.

PRESENTIELIJST:

PA0VBK/p  Paul  /  PE2BEN/p Ben  /  PE1IOV/p Jos  /  PD3HF/p Patrick  /  PD0XX/p Mick

PA3GTO Rene  /  PA3GHG John  /  PA3FUM  Niek  /  PA1EBM Rudolf  /  PA0FOT Folkert

PA0EJH Egbert  /  PA4UL Paul  /  PA4X Frank  /  PA3CZS Evert  /  PA1AS Harry

PA2NJC Nic  /  PA0XG Jo  /  PA3HFH Jo

PB1HF Arno

PD0LQQ Jos  /  PD0ACZ Assia / PD1AHW John  /  PD4RA Rene  /  PD0DX Roberto

PD3HRT Rene  /  PD0PLM Mirjam

PE1RXO Loek  /  PE1PZM Willie  /  PE1MVS Will  /  PE1LHC Elmar

PG5E Peter

ON4VBK/m Frank

Frans (PD4FMJ)  /  Adri  /  Chris  /  Chris (NL1PKG)  /  George  /  Ger  /  Jacob  /  Johan  / 

Joost  /  Koos  /  Manuel  (PD4TM)  /  Nelis  /  Ton (PD0RTL)  /  Wobke

Agenda Jaarvergadering vrijdag 27 januari 2017

Vrijdag 27 januari 2017 om 20.00 uur

Gemeenschapshuis Heksenberg, Hei Grindelweg 84, 6414 BT Heerlen

 1. Opening JV
 2. Ingekomen stukken
 3. Notulen JV 2016
 4. Verslag van de voorzitter/ secretaris
 5. Repeater Stichting
 6. (Her)verkiezing afdelingsbestuur
 7. Verslag van de penningmeester 2016
 8. Kascontrole 2016        
 9. Voorstellen voor de Verenigingsraad za 22 april 2017
 10. Afvaardiging voor de Verenigingsraad
 11. Rondvraag
 12. Sluiting

Landelijke Open Dagen bij Radioamateurs 2017

In de week van 22 t/m 30 april laten radioamateurs zien waarom hun vrijetijdsbesteding zo boeiend is. Iedereen kan meedoen, als afdeling, contestgroep, interessegroep of individueel, zolang er maar VERON leden bij de organisatie betrokken zijn.

Iedereen kan zijn eigen invulling geven, van het openen van de afdelingsruimte en bezoekers zelf verbindingen laten maken tot het tentoonstellen van zelfbouwprojecten. Of een velddag opstelling tijdens Koningsdag, met leuke soldeerprojectjes voor de jeugdige bezoekers.

De PR-Commissie stelt het volgende promotiemateriaal beschikbaar:

 • Promotiekrant: Er wordt een echte krant gedrukt ”De Radioamateur”. Deze staat boordevol artikelen over de verschillende aspecten van amateurradio en artikelen over het werk van de VERON. Een mooi stuk promotiemateriaal wat ook na de Open Dagen nog goed gebruikt kan worden.
 • Lokale persberichten: Om je te helpen om de Open Dag in de regio te promoten, heeft de PR-Commissie een standaard persbericht geschreven. Die kun je naar de redacties van lokale media sturen. Denk aan huis-aan-huis bladen, websites en sociale media die lokaal nieuws brengen.
 • Landelijk en regionale persberichten: De PR-Commissie promoot de ODR bij landelijke en regionale media. Van SBS6 tot RTV Oost en van Algemeen Dagblad tot nu.nl.
 • Posters: Iedere deelnemer of deelnemende groep krijgt posters om op verschillende plaatsen op te hangen. Op de posters kunnen datum tijd en locatie zelf ingevuld worden.
 • Tips en checklist: We geven je een lijst met tips en een checklist om je een stuk op weg te helpen.

Wil je als groep, afdeling of individueel tijdens de landelijke Open Dagen bij Radioamateurs meedoen?  Meld je dan aan via het contactformulier. Aanmelden kan tot 1 april a.s.

LET OP: Gezamenlijke lezing VERON en VRZA in Schimmert is afgelast

Beste radiozendamateur,

Het bleek deze maand lastig om een spreker te vinden met een voorbereidde lezing. Samen met de weersverwachting voor deze week hebben we daarom besloten om de lezing in januari te annuleren. Voor woensdag 15 februari hebben we de spreker en het onderwerp al min of meer rond. De introductietekst zal binnenkort verschijnen op de website van de afdelingen.

Met vriendelijke groet,

73
Thijs PE1RLN, Henk PA0HNB, Tom PC5D

PS
* Heb je suggesties voor een lezing of belangstelling voor specifieke onderwerpen?
* Is je e-mailadres voor deze mailing niet correct?
* Laat dit dan even weten aan pc5d@home.nl

Excursie naar PI4HAL – SS Rotterdam – za 14 jan 2017

Op zaterdag 14 jan vertrokken we in alle vroegte onder aanvoering van Theo, PA3CBH, gewapend met een echte verse limburgse vlaai naar PI4HAL op het beroemde stoomschip van de Holland-Amerika lijn, de Rotterdam. Het werd een bijzondere en interessante dag, niet in het minst door het enthousiasme van onze gids, Simon Smit, en de crew van PI4HAL, met name Okko, PH2CV, wiens enthousiasme  voor dit prachtige schip en zijn historie aanstekelijk was, en Theo, die het allemaal tot in de puntjes geregeld had! Okko, Simon en Theo: Bedankt!

Excursie PA3CBH naar PI4HAL / SS Rotterdam voor Radio Amateurs Zuid Limburg – 14 jan 2017

 

Update voor de deelnemers aan de excursie naar PI4HAL / SS Rotterdam

Gisteren 7-1-17 heb ik een proefritje gemaakt vanuit Cadier en Keer naar de SS Rotterdam.
Een bijzondere ervaring, de realiteit van weer en wind ( en de NS) accepterend.
Hier is volgende, ietwat nauwkeuriger, planning wat verder uitgewerkt.
 
7:25 uur Station Maastricht
(Via Utrecht)
10:10 uur NS Centraal Station Rotterdam
 
Metro naar station “Rijnhaven”.
Metro ingang direct bij het CS Rotterdam.
Neem lijn D of E. Gaan beiden naar de halte Rijnhaven, 4 of vijf stops verder.
 
Bus lijn 77 naar SS Rotterdam
Tram uitstappen, uitgang, trap naar beneden, buiten.
Aan de achterkant van de trap is de halte van de bus
(lijn 77) naar de SS Rotterdam
 
Lunch op de boot
 
12:00 Start rondleiding Stoom & Chroom naar het binnenste van het schip
De gids heet Hr. Simon Smit
 
14:00 Deelnemen in de Radio Shack van PI4HAL.
OMs Bert, Gerard of Okko.
 
Water Taxi vanuit de SS Rotterdam naar Leuvehaven.
Het Maritiem Museum (https://www.maritiemmuseum.nl/) is open tot 17:00 uur.
 
17:00 Proeflokaal Reijngoud
Hoek Witte de Wit straat / Schiedamse Vest 148
(proeflokaalreijngoud.nl).
Wat te eten en drinken.
 
Metro station “Beurs” naar Centraal Station
Deze halte is weer dicht bij het Maritiem Museum – ff kruispunt oversteken.
 
Terug weg naar Maastricht met de trein.
 
Opemerkingen
– Neem wat te eten/drinken mee voor onderweg.
– De NS is aan het werk bij Schiedam, daarom omleiding over Utrecht.
– Uitprinten (HEMA) kaartjes: print op A4 formaat – de poortjes scanners hebben moeite met kleine QR codes.
– De boot-taxi kosten 4,50 pp.
– De gids is gereserveerd kosten 12,50 pp
– Tegenover de SS Rotterdam is een grote parkeerplaats…
– De balie van het Hotel SS Rotterdam is bijzonder behulpzaam.
 
– Verder: elkeen op eigen verantwoordelijkheid en kosten.
Gaarne de kosten van de gids – achteraf – nog met mij verrekenen.
 
Als ik iemand vergeten heb te schrijven laat het weten SVP
 
Dat het een mooie dag moge worden….
 
PA3CBH Theo

Woe 21 dec: Lezing in Schimmert door Nico, PE1HNT over Opamps en FET’s, zonder lastige formules!

opamp-projectHiermee willen we je uitnodigen voor de gezamenlijke lezing van VERON en VRZA Zuid Limburg, op woensdag 21 december 2016 in zaal ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert.

Deze maand staat de elektronica weer centraal. Nico, PE1HNT leidt ons n.l. door het onderwerp “Opamps, FETs en bijbehorende schakelingen”, maar dan zonder alle lastige formules. De doelgroep is de gewone radio-amateur, niet HTS-studenten in hun 4e semester… Na afloop kunnen we een mengpaneel ontwerpen met gebruik van opamps. 

Nico is eerder in Schimmert geweest met een boeiend verhaal over de techniek achter het varen met een hete lucht ballon. Hij is beroepsmatig werkzaam in het onderwijs en heeft daardoor ervaring in het overbrengen van kennis.

We denken hiermee wederom een interessante lezing aan te bieden. Graag tot ziens dus op woensdag 21 december 2016 om 20.00 uur in café-zaal ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert. Zorg dat je op tijd bent, zodat je nog verzekerd bent van een goede zitplaats! Belangstellenden van buiten de verenigingen zijn welkom.

Met vriendelijke groet, 73
Thijs PE1RLN, Henk PA0HNB, Tom PC5D

PS
* Heb je suggesties voor een lezing of belangstelling voor specifieke onderwerpen?
* Is je e-mailadres voor deze mailing niet correct?
* Laat dit dan even weten aan pc5d@home.nl

Vrijdag 30 dec: Vernieuwde amateur kennis quiz door Ron, PE8E in gemeenschapshuis Heksenberg te Heerlen

quiz
Vernieuwde amateur kennis Quiz door Ron, PE8E, in gemeenschapshuis Heksenberg te Heerlen op vrijdag 30 dec.
De bijeenkomst begint om 20.00u, entree is gratis.
Belangstellenden van buiten de vereniging zijn welkom.

Gemeenschapshuis Heksenberg
Hei Grindelweg 84
6414BT Heerlen

Vrijdag 2 dec: Amateur kennis quiz door PE8E in het Ruweel / Centre Manjefiek te Maastricht

quiz

Amateur Quiz door Ron, PE8E, in zaal het Ruweel, Centre Manjefiek te Maastricht op vrijdag 2 dec.
De bijeenkomst begint om 20.00u, entree is gratis.
Belangstellenden van buiten de vereniging zijn welkom.

Centre Manjefiek
Malbergsingel 62
6218AV Maastricht

Lezing en demonstratie over DAB op wo 16 nov door Piet PA0PDO

 

dabplus_lets_get_digital-620x349

Hiermee willen we je uitnodigen voor de gezamenlijke lezing van VERON en VRZA Zuid Limburg, op woensdag 16 november 2016 in zaal ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert.

Deze maand een lezing en demonstratie door Piet PA0PDO over DAB ofwel Digital Audio Broadcasting. Hierbij zal hij ingaan op de achterliggende techniek, de benodigde apparatuur en zijn ervaringen met DAB. Piet is een zendamateur met een ruime ervaring en is o.a. betrokken bij het bestuur van de VERON afdeling Oss, en bij techniek- en morse-cursussen.

We denken hiermee wederom een interessante lezing aan te bieden. Graag tot ziens dus op woensdag 16 november 2016 om 20.00 uur in ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert. Zorg dat je op tijd bent, zodat je nog verzekerd bent van een goede zitplaats!

Belangstellenden van buiten de verenigingen zijn welkom.

Met vriendelijke groet,

73
Thijs PE1RLN, Henk PA0HNB, Tom PC5D

PS
* Heb je suggesties voor een lezing of belangstelling voor specifieke onderwerpen?
* Is je e-mailadres voor deze mailing niet correct?
* Laat dit dan even weten aan pc5d@home.nl

Meetavond vrijdag 4 november in Centre Manjefiek

cms54

PA1EW Ed kan een R&S Radio communicatie tester van zijn QRL meebrengen. Met het wat oudere, maar zeer trouwe (recent gekalibreerde) beestje, kan zo’n beetje alles gemeten worden aan zenders en ontvangers tot 1000MHz en max ca. 200W.
Voorbeeld van metingen welke mogelijk zijn:

TX RF vermogen
TX frequentie
TX zwaai (FM) / AM modulatiediepte
RX gevoeligheid, S/N ratio
RX squelch nivo

Een andere test is het kalibreren van bijv. de RF-generator frequentie van een miniVNA. Dit is een uitstekende mogelijkheid om de miniVNA RF-signaal functie in het betreffende menu heel precies in te stellen. PA1EW gaat dit zelf ook nog even uitproberen, om te zien of de miniVNA stabiliteit na iets langere tijd ook nog goed blijft.

Edoch: Deze “gewichtige” tester met een extra verzwakker wordt alleen meegtesleept naar Maastricht als er zich meerdere klanten aanmelden voor een gekalibreerde TX of RX meting. Mochten er alleen een eenvoudige RX gevoeligheids-check te doen zijn, dan zal Ed hiervoor een iets lichtere RF generator meebrengen, waarmee eventueel ook de S-meter aanduiding gecontroleerd worden.

Dus: Stuur een mailtje naar: pa1ew@home.nl waarin je vermeldt wat je meeneemt naar het Ruweel / Centre Manjefiek op vrijdag 4 november aanstaande.

Wat kan het zijn dat je meeneemt:
Je transceiver, ontvanger of zelfbouw RF -signaalgenerator (om aan te meten) met eventueel bijpassende voeding/kabels indien deze niet is ingebouwd.

Groeten,
Ed PA1EW

Buizentester “Roetest v8”, presentatie door Wil op 28 okt 2016 bij Veron a22 in Heerlen

Op vrijdag 28 oktober gaf Wil Pfeifer op de afdelingsavond van Veron a22 een interessante presentatie en demonstratie van zijn “Roetest v8” buizentester, die hij dit jaar gebouwd heeft. De foto’s hierboven geven een mooie indruk, en wie wat meer wil weten kan natuurlijk terecht op de website www.roehrentest.de van Helmut Weigl voor de details.

Deze volledig geautomatiseerde buizentester kan niet alleen bepalen of een buis nog goed is, maar kan ook automatisch buizen identificeren, testen op kortsluiting, regeneren, en paren. Ook kunnen karakteristieke eigenschappen zoals bijv. de stijlheid automatisch bepaald worden, en in een grafiek weergegeven die tegen het databoek vergeleken kan worden.

De belangrijkste onderdelen zoals printen en de transformator kunnen bij de ontwerper besteld worden, maar het bouwen en afregelen is zeker een karweitje waarmee je nog heel wat uurtjes zoet mee bent!