Informatie PI3ZLB repeater – FAQ

Roepnaam: PI3ZLB
Ingangsfrequentie: 145,125 MHz
Uitgangsfrequentie: 145,725 MHz
Mode: FM (12,5 kHz)
Locatie: A79 ter hoogte afslag Hulsberg
Coord: OL 5° 50′ 52,0″, NB 50° 53′ 1,5″
Antennehoogte: 150m N.A.P.
Repeater: Spectra MX800
Antenne: Diamond X200N
Coax: 35m Ecoflex 10 plus
Besturing: SVXLink op Raspberry Pi 3B
Operating System: Raspbian Stretch
Audio en control hardware: Hamserverpi

(Klik op de links hierboven voor meer info…)

Openen van de repeater:

Openen van de repeater kan op een van de volgende drie manieren:

  1. CTCSS 71,9 Hz – tenminste 500 msec
  2. 1750 Hz toon
  3. DTMF toets: * (sterretje)

De CTCSS toon dient tenminste een halve seconde aanwezig te zijn om de repeater te openen.

 Uw zender hoeft dus niet over CTCSS te beschikken om de repeater te gebruiken, u kunt deze ook met een van de andere methodes openen. En als de repeater eenmaal geopend is, is alleen de draaggolf voldoende om deze geopend te houden.

Het CTCSS toonslot dient om de kans op onnodig openen van de repeater door gebruikers van ON0NR, de repeater in Namen/Namur (Belgie) te verkleinen. Zie de toelichting hieronder!

Sluiten van de repeater:

De repeater sluit vijf seconden na het afvallen van de squelch. Als de callgever in de minuut daarvoor nog niet te horen was, wordt deze bij het afsluiten alsnog gegeven, dit is een wettelijke verplichting. Door kortstondig openen van de repeater kan de call daardoor vaker dan eens per 5 minuten gegeven worden. 

Ontvangst Squelch:

De repeater voegt een subtoon van 71,9 Hz toe aan het uitgezonden signaal, zolang de repeater een signaal op de ingang ontvangt, onafhankelijk of dat signaal zelf een 71,9Hz CTCSS toon bevat.

Als de “Tone Squelch” op uw ontvanger op 71,9Hz ingesteld is hoort u de callgever en tijdmeldingen door deze repeater niet meer, en ook repeaters met een afwijkende CTCSS toon niet. Dat houdt het rustig in de shack… :-). Het gebruik van een ontvangst squelch met CTCSS is niet noodzakelijk, het is alleen een extra service.

En als u de toon squelch van de ontvanger op een andere frequentie dan 71,9Hz instelt, slaat de S-meter nog wel uit, maar hoort u PI3ZLB niet meer!

Callgever en tijdmelding:

De repeater identificeert zich iedere 5 minuten met haar roepnaam in morse (20 wpm, 700 Hz), dit is wettelijk verplicht. De roepnaam wordt gevolgd door de extra letter ‘B’, die aangeeft dat de repeater gebruik maakt van een CTCSS toon van 71,9 Hz, zoals alle repeaters in het zuiden van Nederland.

Op het hele en halve uur meldt de repeater de roepnaam in computer gegenereerde spraak, en een tijdmelding. De callgever en tijdmelding worden zonder CTCSS uitgezonden. 

Het volume van callgever en de tijdmelding worden sterk gereduceerd indien er tegelijk een signaal op de ingang van de repeater ontvangen wordt.

Rx timer 15 min:

De repeater is  beveiligd tegen te lang spreken  met een timer van 15 minuten, de ‘wurger’. Als de squelch vijftien (15) minuten onafgebroken open blijft valt de repeater af. Na maximaal een minuut kan de repeater weer geopend worden.

Dit dient om te voorkomen dat de repeater geopend blijft door een vastzittende PTT ergens in een shack. Een stoorsignaal kan de repeater niet langer dan 15 minuten openhouden. Houdt  tijdens rondes daarom wat ruimte tussen de doorgangen voor de roger piep. Het is niet nodig te wachten tot de repeater afgevallen is.

Tx timer 60 min:

Behalve de wurger van 15 minuten is de zender bovendien beveiligd met een timer van 60 minuten. Indien de zender langer dan 60 minuten aaneengesloten aan heeft gestaan schakelt deze automatisch uit. Het is dus noodzakelijk om de repeater éénmaal per uur helemaal te laten afvallen. Dit dient om de zender te beveiligen.

Beveiliging tegen klapperen:

Indien de squelch meerdere keren achter elkaar kort geopend wordt zonder dat er gesproken wordt, valt de zender automatisch af, met de mededeling “Interference shutdown“. Dit dient als een extra beveiliging tegen ongewenst openen van de repeater op DX signalen bij goede condities.

Waarom hoor ik mezelf nog even als ik mijn uitzending beëindig:

Bij het afvallen van de squelch in de repeater hoort u geen ruis of andere stoorgeluid meer, danzij de “Squelch Tail Elimination“. Om dit te bereiken wordt het audio signaal met ongeveer een kwart seconde vertraagd. Als uw transceiver snel omschakelt van zenden op ontvangen hoort u het laatste stukje van de eigen uitzending nog even terug.

Roger piep:

Als de squelch in de repeater sluit geeft deze een ‘roger’ piep. Na deze ‘roger’ piep blijft de repeater nog 5 seconden (zonder CTCSS) uitzenden. Daarna volgt een iets lagere toon, en stopt de uitzending.

Gevoeligheid:

De gevoeligheid van de repeater overdag laat nog te wensen over. ‘s Avonds is de gevoeligheid duidelijk beter. Metingen tonen aan dat het ruisniveau op de ingang overdag bijna 30 dB, dat zijn vijf (5) S-punten, hoger ligt dan ‘s avonds. Het repeaterteam vermoed dat de ruis overdag gerelateerd is aan de zonnepanelen die op het dak liggen. Een oplossing zou kunnen bestaan uit het plaatsen van een extra ontvanger op een andere locatie. Het repeater team is op zoek naar geschikte locaties, en vraagt daarbij om uw hulp. Neem contact op met een van de leden van ons team als u een geschikte locatie daarvoor denkt te kennen.

De repeater ON0NR in Namen/Namur (B):

De repeater ON0NR in Namen/Namur (B) werkt op dezelfde frequentie.  Door de ligging nabij de Belgische grens ondervinden wij soms storing van stations die over de repeater in Namen/Namur werken, met name als die stations zelf in de buurt van de grens zitten. Besef dat deze storing wederzijds is, de stations in Belgie hebben ook last van ons!

Om te voorkomen dat de repeater onnodig opent gebruiken beide repeaters daarom een toonslot (CTCSS) met een andere frequentie. Dit helpt tegen het onnodig openen van de repeater, maar kan de storing niet voorkomen als de repeater eenmaal geopend is, uiteindelijk werken we natuurlijk op dezelfde frequentie 145,725 MHz.

Het repeater team:

Het repeater team bestaat uit Egbert PA0EJH, Evert PA3CZS, Folkert PA0FOT, en Rudolf PA1EBM. Zij staan open voor uw observaties, wensen en ideëen. Dus blijf niet zitten piekeren, maar neem contact op met een van de teamleden als u een vraag over het gebruik van de de repeater heeft, of misschien wel een idee heeft om de repeater verder te verbeteren en uit te breiden. Zij zijn te bereiken via email (zie qrz.com), tijdens de rondes, op afdelingsavonden, of via een van de bestuursleden van VERON en VRZA in Zuid-Limburg.