Nederlands HAM Nieuws 

WikiImages / Pixabay

WikiImages / Pixabay

O.R.B Ronde

DKARS Nieuws

120px-Feed-icon.svg  RSS newsfeeds van Veron, Vrza, Hamnieuws, Ham-radio en Pa00news:

 • Kort radioamateurnieuws – week 18, 2021
    Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’: Herinnering: vanmiddag RF-webinar over propagatie-metingen op 80 meter, HAM RADIO World van 25 tot 27 juni, Mei/juni-editie The Communicator als download beschikbaar, Statuten IARU-R1 aangepast Kort radioamateurnieuws 1. Herinnering: vanmiddag RF-webinar over propagatie-metingen op… Read more »
 • JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp!
  Vind jij de JOTA-JOTI ook altijd veel te kort duren? En lijkt het je gaaf om tijdens je zomerkamp verbindingen te maken met andere Scoutinggroepen, die ook op kamp zijn? Doe dan mee met de Zomerkampronde! JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp!… Read more »
 • CEPT-studie naar gemeenschappelijk gebruik 23cm-band
  Barry Lewis (G4SJH), voorzitter van de IARU-R1-commissie spectrumzaken, rapporteerde op 28 april over een recente CEPT-vergadering over het gezamenlijk gebruik van de 23cm-band door satellietnavigatiediensten (RNSS), zoals Galileo en GLONASS, en radioamateurs. De IARU behartigt de belangen van radioamateurs wereldwijd.… Read more »
 • Vervolglezing Arduino voor de radioamateur 7 mei 2021
  Op vrijdag 7 mei 2021 zal Cor PA0GTB een vervolglezing Arduino voor de radioamateur geven. Ook deze lezing zal plaatsvinden via de GotoMeeting van VERON. Maar de lezing is ook weer te zien via het YouTube-kanaal. De lezing is een… Read more »
 • Radio Oranje kondigde op 5 mei 1945 de vrijheid aan
  Op zaterdag 28 juli was op BBC radio de eerste uitzending van Radio Oranje te horen. Vanaf die datum is tijdens de oorlog om 21.00 uur een dagelijkse uitzending van 15 minuten te horen. Waarin Koningin Wilhelmina de uitzending verzorgt.… Read more »
 • Geen officiële 4 mei herdenking gevallen radioamateurs in 2021
  Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Om de 5 jaar is er een officiële herdenking waarbij beide verenigingen VERON/VRZA  aanwezig zijn. Helaas kon dit in… Read more »
 • Koninklijke onderscheiding voor Mans Jansen PAøMBJ
  Op maandag 26 april 2021 werd Mans Jansen PAøMBJ in Wageningen tot zijn grote verrassing onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Met een smoes werd Mans naar de Grote Kerk op de Markt in Wageningen geleid. Dochter Krista… Read more »
 • Kort radioamateurnieuws – week 17, 2021
  Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’: RF-webinar op 9 mei over propagatie-metingen op 80 meter, Panasonic: Powerline voor grootschalige toepassingen, Video: DK5LA bestuurt Chinese ‘maansatelliet’ Longjiang 2, Resolutie Amerikaans Congres: 18 April 2022 Nationale Dag voor de Zendamateur Kort radioamateurnieuws 1.… Read more »
 • IARU voorbereiding Toekomst van Amateur Radio Workshop
  In oktober 2021 houdt de IARU Regio 1 een workshop “Toekomst van Amateur Radio”. In aanloop naar deze workshop hield de IARU op 21 april een virtuele voorbereidende bijeenkomst. Meer dan 100 gedelegeerden vertegenwoordigden hun IARU-lid-vereniging. Daaronder ook de VERON. Samen… Read more »
 • Ruim 900 verbindingen van Norfolk radioamateurs op Marconi Day
  Norfolk radioamateurs maakten ruim 900 verbindingen op International Marconi Day. Op zaterdag 24 april 2021, de Internationale Marconidag stonden uiteindelijk 923 qso’s met amateurs uit 71 landen in het log. De Norfolk Amateur Radio Club (NARC) herdenkt Caister’s originele Marconi… Read more »
 • Online raadpleging voor leden DARU
  Op 20 mei zal het DARU bestuur opnieuw een online ledenraadpleging houden. Dit als vervolg van een eerdere bijeenkomst in februari. Tijdens deze bijeenkomst zal een terugkoppeling gegeven worden aan […] Read more »
 • Inhoudsopgave RAZzies mei 2021
  RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen. Maandelijks verschijnt het […] Read more »
 • De 100e SSB-ronde op de 2-meter band
  Woensdagavond 12 mei vindt om 21.00 alweer de 100ste aflevering van de SSB-Ronde plaats op 144.345 MHz. Er wordt gebruik gemaakt van verticale polarisatie, omdat de meeste deelnemers een rondstralende […] Read more »
 • De 15e uitgave DARU-magazine
  Vandaag is de vijftiende uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 47-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan […] Read more »
 • ‘N-herijking ter ondertekening bij de staatssecretaris’
  Afgelopen week vond het Amateur Overleg plaats. Eén van de onderwerpen was het punt Novice Herijking. Over dit inmiddels langlopende dossier meldde Agentschap Telecom dat ‘de punten die door het […] Read more »
 • ‘Meer dan 1000 roepletters ingetrokken’
  Afgelopen dagen zijn er meer dan 1000 roepletters doorgehaald in het register bij Agentschap Telecom. Dat schrijft PI4RAZ op haar website. De vermoedelijke oorzaak ligt in een combinatie met opzegging, […] Read more »
 • Sporadic E seizoen 2021 van start
  Normaal gesproken gaat rond april het Sporadic E seizoen weer van start. Daardoor wordt het mogelijk om goede verbindingen te maken op de 6- en 4-meter band binnen Europa, maar […] Read more »
 • De Kunstmaan maart 2021
  In het eerste nummer van dit jaar van de Kunstmaan een primeur voor het blad want tegenwoordig verschijnt deze zowel op papier als digitaal! In deze editie duikt Rob Alblas in een onderzoek naar de... Read more »
 • Analoge FM repeater in Sneek
  Sneek telt een nieuwe repeater. Danny (PA2SNK) heeft een analoge FM repeater aangezet op de frequentie 438.4375 MHz. De ingang zit 7.6 MHz lager. “Sinds deze week is er bij […] Read more »
 • Zendbeperkingen in Rotterdam en Zuid-Limburg
  Agentschap Telecom heeft twee zendbeperkingen afgekondigd voor komend weekend. In Rotterdam vindt de Super League Triathlon Arena Games plaats.  Op zaterdag 17 april en zondag 18 april gelden er zendbeperkingen […] Read more »
 • Uitslagen examens 14 april 2021 te Nieuwegein
  Bij de zendexamens van 14 april in Nieuwegein zijn 19 kandidaten geslaagd voor het F-examen. Ook wisten 36 kandidaten het N-examen succesvol af te ronden. De (voorlopige) slagingspercentages van deze […] Read more »
 • BDXC Bulletin april 2021
  In deze editie van het BDXC Bulletin gaan we in op Automatic Link Establishment, kortweg ALE, hoe werkt dit signaal precies en waar komt het vandaan. Een uitgebreide DAB logging, daar er interessante condities waren... Read more »
 • Velddagcontest staat op de kalender in 2021
  Vorig jaar werd vanwege het coronavirus de velddagcontest afgelast maar voor 2021 staat deze weer op de kalender. Wel worden de deelnemers dit jaar gevraagd zich te houden aan de dan geldende corona maatregelen. Op... Read more »
 • Surplus Radio Bulletin maart 2021
  Het 101ste nummer viel op de mat met daarbij ook de resultaten van de Midwinter Rendez-vous 2020. In deze editie duiken we in het AN/ALR-8 ESM System, met dit ‘intercept’ systeem kon met radar signalen... Read more »
 • Electron april 2021
  Eddy Krijger, PA0RSM duikt in de Amersfoortse geschiedschrijving rond het verboden gebruik van radioapparatuur tijdens de bezetting.  Frank Waarsenburg PA3CNO bouwt een replica van een Paraset, de Britse spionnenradio uit de 2e wereldoorlog. Arno Bollen,... Read more »
 • Ham Radio 2021 beurs geannuleerd: verbinding komt niet tot stand
  Dit jaar blijft de coronapandemie de wereld in haar greep houden: door de huidige ontwikkelingen rond de verspreiding van het COVID-19 coronavirus is Messe Friedrichshafen gedwongen een serieuze beslissing te nemen. De internationale amateurradiotentoonstelling Ham... Read more »
 • Frankrijk wijzigt examinering en beoordeling radio examens
  De belangrijkste wijziging heeft betrekking op de manier waarop de examens voor radioamateurs worden beoordeeld. Frankrijk heeft één radioamateurexamen, dat gelijkwaardig is aan het HAREC-examen. Het Franse HAREC-examen bestaat uit 40 vragen die in 45... Read more »
 • Radio Historisch Tijdschrift 176
  Het 176e nummer en tevens eerste nummer van 2021 is verschenen van het Radio Historisch Tijdschrift. In deze editie een uitgebreid stuk over Secundaire transformatorstromen voor gelijkrichters. Peter neemt ons mee naar het kleine buizenmerk... Read more »
 • Radio amateurs in Israël verliezen toegang groot deel microgolf spectrum
  Radio amateurs in Israël hebben onlangs een groot deel van het microgolf spectrum verloren. Het gaat hierbij om frequenties tussen 1 GHz en 6 GHz. Ook is het maximale toegestane vermogen aangepast voor 10 GHz.... Read more »
 • Radio-examens weer mogelijk gemaakt na tijdelijke stop
  Vanwege corona-regels was het enige tijd niet mogelijk voor Stichting Radio Examens om radio-examens af te nemen. Daardoor is er een wachtlijst van circa 200 kandidaten ontstaan. In overleg met de autoriteiten heeft de stichting... Read more »
 • Repeaterbeheerders, bezwaar maken tarieven heeft zin en kan nog ongv. een week
  Repeaters moeten volgens de regelgevers ineens kosten voor handhaving betalen. Dat kan flink in de papieren lopen. Ik heb zelf zowel een repeater als een baken, en vorig jaar kreeg ik een rekening vn 37 of 39 euro, en dit… Read more »
 • Test
  https://meet.cybertinus.nl/PA6E Read more »
 • D-STAR-ronde 23 maart 2021 terugluisterenD-STAR-ronde 23 maart 2021 terugluisteren
  https://pa0ete.com/archive/2020/20210323dstarronde.mp3 Read more »
 • D-STAR-ronde 23 maart 2020
  De eerste ronde door PA6E en ON3JVB, dit keer geleid door PA6E vond plaats op dinsdag 23 maart 2021. Starnet Deze ronde ging op één toekomstplan in: na afloop van meerdere rondes experimenteren met zogenaamde Starnetservers, ook Starnetgroepen geoemd. Dit… Read more »
 • De D-STAR-ronde gaat door met twee rondeleiders
  Vanaf aanstaande dinsdag, 23 maart zal de D-STAR-ronde worden verzorgd door Jurgen, ON3JVB en John, PA6E. Bert, PE1KZU en Tom, PA2TSL die zich lange tijd erg voor de ronde hebben ingezet willen zich meer gaan concentreren op hun activiteiten op… Read more »
 • Number off people vaccinated in the Netherlands as of 6 Jan 2021Number off people vaccinated in the Netherlands as of 6 Jan 2021
  Numbers according to RIVM Eerste vaccinatie 19-01-21 26-01-21 02-02-21 09-02-21 Directe COVID-19 zorgmedewerkers 40000 40000 40000 40000 Verpleeghuismedew/thuiswonende 80+ ers 37000 106612 186008 294633 Huisartsen 6000 13600 Verpleeghuizen en zorginstellingen met instellingsarts 95826 151584 Kleinschalige woonvormen vallend onder huisarts 4919… Read more »
 • State of the Pandemic (Israel, update: 11-2-21)State of the Pandemic (Israel, update: 11-2-21)
  Charts are all for Netherlands, from 5 Feb 2020 until 11 Feb 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given… Read more »
 • State of the Pandemic (Netherlands, update: 11-2-21)State of the Pandemic (Netherlands, update: 11-2-21)
  Charts are all for Netherlands, from 5 Feb 2020 until 11 Feb 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given… Read more »
 • State of the Pandemic (Israel, update: 28-1-21)State of the Pandemic (Israel, update: 28-1-21)
  Charts are all for Netherlands, from 5 Feb until 28 Jan 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given day.… Read more »
 • State of the Pandemic (Netherlands, update: 28-1-21)State of the Pandemic (Netherlands, update: 28-1-21)
  Charts are all for Netherlands, from 5 Feb until 27 Jan 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given day.… Read more »
 • COVID-19 vaccine distribution by location (as of Jan 23]
  Country Vaccinated % of population 1 Israel 3620000 29,52% 2 Gibraltar 8877 26,4% 3 United Arab Emirates 2487789 22,63% 4 Seychelles 13163 13,4% 5 England 5085771 9,8% 6 Northern Ireland 154366 9,4% 7 United Kingdom 6353321 9,36% 8 Bahrain 144130… Read more »
 • State of the Pandemic (USA, update: 8-1-21)State of the Pandemic (USA, update: 8-1-21)
  Charts are all for Netherlands, from 5 Feb until 8 Jan 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given day.… Read more »
 • State of the Pandemic (Netherlands, update: 8-1-21)State of the Pandemic (Netherlands, update: 8-1-21)
  Charts are all for Netherlands, from 5 Feb until 7 Jan 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given day.… Read more »
 • Covid-19 deaths per country 100,000 population (4-1-21)
  Country Deaths per 100.000 population Case fatality rate 1 San Marino 174,63 2,4% 2 Belgium 172,48 3,0% 3 Slovenia 135,58 2,2% 4 Italy 124,66 3,5% 5 Bosnia and Herzegovina 124,28 3,7% 6 North Macedonia 121,46 3,0% 7 Peru 118,08 3,7%… Read more »
 • Confirmed COVID-19 deaths, actual numbers per country (4-1-21)
  (Note: this is the same chart as in the previous post, only now sorted on deaths) Country Deaths Confirmed cases 1 United States 351580 20636663 2 India 196018 7733746 3 Brazil 149649 10340469 4 Russia 127213 1448755 5 France 75332… Read more »
 • Confirmed COVID-19 cases, actual numbers per country (4-1-21)
  Country Confirmed cases Deaths 1 United States 20636663 351580 2 India 10340469 149649 3 Brazil 7733746 196018 4 Russia 3203743 57730 5 France 2712975 65164 6 United Kingdom 2662699 75137 7 Turkey 2241912 21488 8 Italy 2155446 75332 9 Spain… Read more »
 • State of the Pandemic (South-Korea, update: 4-1-21)State of the Pandemic (South-Korea, update: 4-1-21)
  Charts are all for South-Korea, from 5 Feb until 4 Jan 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given day.… Read more »
 • State of the Pandemic (Denmark, update: 4-1-21)State of the Pandemic (Denmark, update: 4-1-21)
  Charts are all for Denmark, from 5 Feb until 4 Jan 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given day.… Read more »
 • State of the Pandemic (Belgium, update: 4-1-21)State of the Pandemic (Belgium, update: 4-1-21)
  Charts are all for Belgium, from 5 Feb until 3 Jan 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given day.… Read more »
 • State of the Pandemic (Germany, update: 3-1-21)State of the Pandemic (Germany, update: 3-1-21)
  Charts are all for Germany, from 5 Feb until 3 Jan 2021 Number of people (still) sick on a given day Reproduction number in % minus 1 on any given day (blue line). Number of deaths on a given day.… Read more »

Engels:

Duits: