Belgisch HAM Nieuws

 • De jonste radioamateur is net 12 jaar geworden
  Met de komst van het nieuw Koninklijk Besluit werd de leeftijd om een radioamateurvergunning te behalen gewijzigd. De jongste radioamateur is zonet geslaagd in zijn radioamateur examen; hij is net twaalf jaar geworden! Read more »
 • UBA-congres te Namen (L'Arsenal)
  Op zaterdag 4 mei 2019 is het weer zover! Dit jaar gaat het UBA-congres door in de gebouwen van de Universiteit van Namen, l'Arsenal (gelegen in het centrum van Namen) te Namen (Rue Bruno 11 te 5000 Namen). Dat dit een prachtlocatie is, zal iedereen met eigen ogen kunnen vaststellen.… Read more »
 • Plovdiv - European Capital of Culture 2019
  De Bulgaarse stad Plovdiv is Europese culturele hoofdstad in 2019. Vier je mee? Read more »
 • Deep Space Tech-Talk Presentation
  The “ON Microwave group” presents: Deep Space Tech-Talk Presentation with Paul Marsh from UHF-Satcom. Read more »
 • IOTA Performance Listings 2019
  Islands On The Air: rakings van de Belgische deelnemers Read more »
 • Contacts ARISS - candidatures pour début 2020
  Vous souhaitez programmer un contact ARISS pour une école ? Le programme ARISS permet aux écoles de poser des questions à un astronaute/cosmonaute à bord de la station spaciale internationale (ISS). Les écoles candidates sont invitées à sousmettre une application entre le 1er février et le 31 mars 2019 pour… Read more »
 • ES'hail 2 - Oscar-100
  Beste vrienden, De Oscar-100 satelliet is nu operationeel. Read more »
 • 40 Jaar BYLARA
  De "British YL Amateur Radio Association (BYLARA)" viert haar veertigste verjaardag. Read more »
 • DIG 50
  De befaamde Diploma Interests Group viert haar vijftigeste verjaardag. Read more »
 • eCQ-QSO 02/2019 is online
  Het eerste nummer van eCQ-QSO voor 2019 is beschikbaar en kan als PDF bestand gedownload worden van de UBA-website. Read more »
 • Examens basisvergunning en HAREC
  In afwachting van het nieuwe examenreglement zullen er examens voor de HAREC- en basisvergunning georganiseerd worden, volgens het huidige examenreglement (bestaande leerstof). Inschrijven kan vanaf nu op de website https://registration.bipt.be. De eerstvolgende examens gaan door op 5, 6 en 7 maart 2019. Examens voor de CEPT Novice vergunning kunnen pas… Read more »
 • Nog maar 153 radioamateurs in België ???
  Onder de kop "Vergunningen radioamateurs op 5 jaar tijd drastisch gedaald" verkondigde de krant "De Zondag" op 27 januari zeer dramatisch dat er nog maar 153 radioamateurs waren in België! Na wat opzoekwerk bleek de bron van deze cijfers het antwoord op een parlementaire vraag van Roel Deseyn (federaal volksvertegenwoordiger)… Read more »
 • Vacature bij Artsen Zonder Grenzen
  Artsen Zonder Grenzen is op zoek naar een TELECOM MOBILE IMPLEMENTATION OFFICER (MIO) (M/V) voor het opstellen en onderhouden van telecommunicatie netwerken (vooral VHF-HF-radio's en Satphone). Training is voorzien en wordt verzorgd door het Telecom-team (radioamateurs) https://www.qrz.com/db/ON4msf Meer informatie vind je op de website van Artsen Zonder Grenzen.   Read more »
 • Raadpleging BIPT - antwoord van de UBA
  Op 18 december 2018 heeft het BIPT de hierboven vermelde raadpleging gepubliceerd. Dezelfde dag is een artikel geplaatst op de UBA website en zijn de UBA kaderleden geïnformeerd. In de periode 18-12 tot en met 05-01 zijn ruim 200 reacties ontvangen (= ± 7% van onze leden). Read more »
 • De eerste operator certificaten zijn aangekomen
  De eerste operator certificaten werden door de postbode afgeleverd. Je zal vaststellen dat deze certificaten werden afgedrukt op een gewoon blad papier en niet in "credit card" formaat. Inderdaad, het BIPT had al eerder laten weten dat de aanmaak van operator certificaten in credit card formaat wat tijd in beslag… Read more »