Belgisch HAM Nieuws

 • TMC berichten via illegale FM zendapparatuur...
  Op dinsdag 13 augustus werden een aantal persberichten de wereld ingestuurd die duidelijk de radioamateurs in verlegenheid brachten. Deze persberichten hadden alles te maken met de berichtgeving over het verzenden van valse verkeersinformatie. Hackers verstuurden fictieve informatie op het Traffic Message Channel systeem. Er werd onder meer melding gemaakt van… Read more »
 • Jeugd en radioamateurisme
  De beste wijze om het radioamateurisme levendig te houden, is bij de jeugd interesse wekken voor onze prachtige hobby. Woensdag 31 juli waren ON4ALY, ON5ZO, ON6FC, ON4PC en ON4AAA; present in het Fablab van Astertechnics in Geraardsbergen om er de jeugdige deelnemers in te wijden in de wondere wereld van… Read more »
 • Een interessant artikel over amateurradio in het ITU News Magazine
  Er verscheen onlangs een interessant artikel over amateurradio in het ITU News Magazine. De secretaris van de International Amateur Radio Union (IARU) David Sumner K1ZZ heeft een artikel van vier pagina's over amateurradio geschreven voor het ITU News Magazine. Het bewuste artikel in het ITU News Magazine van april 2019… Read more »
 • Vacature bij Artsen Zonder Grenzen
  Artsen Zonder Grenzen is op zoek naar een TELECOM MOBILE IMPLEMENTATION OFFICER (MIO) (M/V) voor het opstellen en onderhouden van telecommunicatie netwerken (vooral VHF-HF-radio's en Satphone). Training is voorzien en wordt verzorgd door het Telecom-team (radioamateurs) ON4MSF op QRZ.com Meer informatie vind je op de website van Artsen Zonder Grenzen. Read more »
 • UBA-familiedag 2019
  Op zaterdag 1 september 2019 organiseert de UBA haar tweede familiedag. Dit jaar is het vertrek en de aankomst te Ronquières, een deelgemeente van 's Gravenbrakel in Provincie Henegouwen. De deelname is gratis. Read more »
 • Bedreiging van onze 2 meterband (144-146 MHz) ?
  Je hebt misschien al informatiee hieromtrent zien voorbijkomen. Het gaat om de bedreiging van onze 2 meterband (144-146 MHz). Een Frans bedrijf dat actief is in de luchtvaartindustrie heeft aan de ANFR, de Franse regulator, gevraagd om een voorstel in te dienen bij de CEPT met het oog om een… Read more »
 • Belgian Castles & Fortresses - BCA
  Een nieuw diploma omtrent Belgische kastelen en forten zag zonet het levenslicht. Read more »
 • De CQ-QSO van juli-augustus 2019 is online
  De nieuwe CQ-QSO (07-08/2019) is online. Enjoy! Read more »
 • Belgians get together in Friedrichshafen at Hamradio 2019
  Van vrijdag 21 juni tot en met zondag 23 juni eerstkomend zullen, zoals elk jaar, een goede 17.000 radioamateurs de weg vinden naar de 43ste editie van Hamradio te Friedrichshafen, aan het enig mooie Bodenmeer bij het drielandenpunt Duitsland / Oostenrijk / Zwitserland. Met ruim 170 exposanten uit zowat 32… Read more »
 • IARU HF Championship Contest 2019
  OPØHQ hits the waves with The Belgian Radio Red Devils Sinds enkele jaren neemt de UBA deel aan het IARU HF Championship, waarbij getracht wordt om aan UBA secties de mogelijkheid te geven om een frequentieband (slot) te activeren in CW of SSB (met één of meer stations). Vermits de… Read more »
 • eCQ-QSO 06/2019 is online
  Het derde nummer van eCQ-QSO voor 2019 is beschikbaar en kan als PDF bestand gedownload worden van de UBA-website. Read more »
 • 15 Jaar SOTA OE
  De Oostenrijkse SOTA (Summits On The Air) viert dit jaar haar vijftiende verjaardag. Blaas je mee kaarsjes uit? Read more »
 • Besluit van de Raad van het BIPT van 24 mei 2019 betreffende de frequenties, vermogens en tranmissiemodi die mogen worden gebruikt door de radioamateurs
  Vandaag is op de BIPT website het Besluit van de Raad van het BIPT van 24 mei 2019 betreffende de frequenties, vermogens en tranmissiemodi die mogen worden gebruikt door de radioamateurs gepubliceerd. Dit is een aangepaste versie van het Besluit van 20 maart 2019, dat na een bezwaar van de UBA… Read more »
 • World Telecommunication Day- 17 mei 2019
  Vrijdag 17 mei is de 50-ste verjaardag van World Telecommunication Day. Alles begon met de ondertekening van de International Telegraph Convention in 1865 in Parijs. Sinds 1969 gaat de jaarlijkse World Telecommunication Day door over gans de wereld. Radioamateurs hebben in niet geringe mate bijgedragen tot de ontwikkeling van de… Read more »
 • BAFARA 50 Award
  Deze Award wordt uitgegeven ter gelegenheid van 50-jarig jubileum van BAFARA , de Belgian Air Force Amateur Radio Association. Read more »