Lezing – Propagatie op 60m

Wanneer:
wo 8 jun 2022 @ 20:00 – 22:00 Europe/Amsterdam Tijdzone
2022-06-08T20:00:00+02:00
2022-06-08T22:00:00+02:00
Waar:
't Weverke
Hoofdstraat 77
6333 BG Schimmert
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
Tom PC5D

Deze avond zal Henk PA2S ingaan propagatie op de 60m band naar het zuidwestelijk deel van de Stille Oceaan. Henk heeft eerder al wat verteld over zijn onderzoek. Het onderzoek loopt nog en levert ook nieuwe informatie op.

Henk zal ons in de lezing meenemen naar de schatkamer van de nachtelijke ionosfeer, die tussen avondschemer en ochtendgloren vele verrassingen in petto heeft. Naast theoretische achtergronden zullen ook diverse praktische kanten worden belicht, zoals tijdstippen van de gunstige omstandigheden. Ook zal worden uitgelegd waarom bepaalde gebieden op aarde juist veel lastiger te bereiken zijn.

Eind 2015 kwam de 60 meterband voor het eerst beschikbaar voor Nederlandse radiozendamateurs. Een nieuwe band en dus nieuwe ervaringen. Het was opvallend dat de signaalsterkten van een station uit Australië piekten rond dezelfde tijd op opeenvolgende dagen. De nieuwsgierigheid was gewekt en dat was de start van een onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de geobserveerde verschijnselen. Dit onderzoek maakt nog steeds vorderingen.

Uit latere contacten bleek dat propagatie naar locaties in het zuidwestelijk deel van de Stille Oceaan verrassend goed was. Vooral tussen West-Europa en Nieuw-Zeeland bleken uitzonderlijk goede condities veelvuldig voor te komen, waardoor zelfs met 10 Watt zendvermogen verbindingen bijna dagelijks mogelijk waren. Signaalsterkten piekten steeds rondom de tijd van zonsopgang in Europa.

Henk Schanssema, PA2S, kreeg belangstelling voor ionosferische golfvoortplanting tegen het eind van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Hij heeft ook twee rapporten geschreven, waarin waarnemingen op 50 MHz tijdens zonnecyclus 22 werden geanalyseerd.

We denken hiermee weer een interessant onderwerp te bieden, graag tot
ziens dus op woensdag 10 feb om 20.00u Belangstellenden van buiten
de verenigingen zijn welkom.