Gezamenlijke lezing VERON/VRZA over DAPNet/Hampager netwerk

Hiermee nodigen we je uit voor de gezamenlijke lezing van VERON en VRZA Zuid Limburg, op woensdag 9 januari 2019 in zaal ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert.

Deze keer een lezing door Ronald PE2KMV over het DAPnet/Hampager netwerk op 439.9875 MHz in de 70 cm band. Het betreft een netwerk met zenders en (pager)ontvangers voor amateur gerelateerde tekstberichten. Bij elkaar een hele reeks onderdelen om mee te experimenteren.

Ronald is begonnen als luisteramateur met een 16-kanaals scanner en later een ontvanger voor de kortegolf. Ook na het behalen van de licentie bleven VHF/UHF-ontvangers en mobilofoons een belangrijke rol spelen, zeker indien deze geschikt waren om om te bouwen voor de amateurbanden.

Aan de orde komen een stukje geschiedenis van paging, het eerste pagernetwerk in DL en het verval daarvan en de komst van DAPNet. Hoe werkt het, en hoe kun je er zelf aan mee doen. Voorbeelden voor zelfbouw, en natuurlijk een demonstratie. Ronald zal pagers in alle soorten en maten tonen, en ook verschillende zenders, zoals een MMDVM-hotspot en andere.

Arduino Uno (clone) as POCSAG encoder (serial in, pocsag out)

Geïnteresseerden kunnen hun gegevens achterlaten, waarna Ronald snel accounts kan aanmaken, zodat je zelf ook mee kunt doen.

We denken hiermee weer een interessant onderwerp te bieden. Graag tot ziens dus op woensdag 9 januari 2019 om 20.00 uur in ‘t Weverke, Hoofdstraat 77 te Schimmert. Zorg dat je op tijd bent, zodat je nog verzekerd bent van een goede zitplaats. Belangstellenden van buiten de verenigingen zijn welkom.