Nieuwe besturing repeater PI3ZLB !

Sinds donderdag 23 aug beschikt onze Zuid-Limburgse regiorepeater PI3ZLB nu ook over een moderne besturing. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe repeater en haar besturing zijn:

Roepnaam: PI3ZLB
Ingangsfrequentie: 145,125 MHz
Uitgangsfrequentie: 145,725 MHz
Mode: FM (12,5 kHz)
Locatie: A79 ter hoogte afslag Hulsberg
Coord: OL 5° 50′ 52,0″, NB 50° 53′ 1,5″
Antennehoogte: 150m N.A.P.
Repeater: Spectra MX800
Antenne: Diamond X200N
Coax: 35m Ecoflex 10 plus
Besturing: SVXLink op Raspberry Pi 3B
Operating System: Raspbian Stretch
Audio en control hardware: Hamserverpi

(Klik op de links hierboven voor meer info…)

Openen van de repeater

kan op drie manieren:

  1. CTCSS 71,9 Hz (toon “B”)
  2. 1750 Hz toon
  3. DTMF toets: * (sterretje)

Sluiten van de repeater

De repeater sluit 5 sec na het afvallen van de Squelch. Als de callgever in de laatste minuut nog niet te horen was, wordt deze bij het afsluiten alsnog gegeven, dit is een wettelijke verplichting. Door kort openen van de repeater kan de call dus vaker dan eens per 5 minuten gegeven worden. 

Heropenen van de repeater

 De repeater kan tot tien sec na de roger piep zonder CTCSS of 1750 Hz toon opnieuw geopend worden.

Ontvangst squelch met CTCSS

De repeater voegt een CTCSS subtoon van 71,9 Hz toe wanneer de squelch van de repeater geopend is. Als je ontvanger dus over CTCSS ontvangst squelch (“Tone Squelch”) beschikt, hoor je de repeater  alleen nog maar als de squelch van de repeater geopend is.  Andere repeaters openen de squelch niet, en ook de callgever en de tijdsaanduidingen van onze repeater niet . Dat houdt het lekker rustig in de shack… :-)

Callgever en tijdmelding

De repeater identificeert zich iedere 5 minuten met haar roepnaam in morse (20 wpm, 700 Hz), dit is wettelijk verplicht. De roepnaam wordt gevolgd door de extra letter ‘B’, die aangeeft dat de repeater gebruik maakt van een CTCSS toon van 71,9 Hz, zoals alle repeaters in het zuiden van Nederland.

Op het hele en halve uur meldt de repeater de roepnaam in computer gegenereerde spraak, en een tijdmelding. De callgever en tijdmelding worden zonder CTCSS uitgezonden. Wil je de callgever en de tijdmeldingen horen, dan kun je je eigen CTCSS tonesquelch uitgeschakelen.

Het volume van de callgever en de tijdmelding wordt met gereduceerd indien de squelch open is.

Rx Wurger 15 min

De repeater is begrensd tegen te lang spreken met een timer van 15 minuten. Als de squelch 15 minuten onafgebroken geopend blijft valt de repeater af. Dit duurt totdat de squelch in de repeater afvalt. Na maximaal een minuut kan de repeater dan weer geopend worden.

Dit zorgt ervoor dat per ongeluk de repeater geopend houden door een vastzittende PTT ergens in een shack, of door een stoorsignaal niet langer dan 15 minuten kan duren. Houdt daarom tijdens rondes wat ruimte tussen de doorgangen voor de roger piep. Het is niet nodig te wachten tot de repeater afgevallen is.

Tx tijdbegrenzing 60 min

Behalve de wurger van 15 minuten is de zender verder beveiligd met een timer van 60 minuten. Indien de zender langer dan 60 minuten aaneengesloten aan heeft gestaan schakelt deze automatisch af. Het is dus nodig om de repeater éénmaal per uur even helemaal af te laten afvallen.

Beveiliging tegen klapperen

Indien de squelch meerdere keren achter elkaar kort geopend wordt zonder dat er gesproken wordt, valt de zender automatisch af, met de mededeling “Interference shutdown“. Dit is een extra beveiliging tegen ongewenst openen van de repeater op DX signalen bij goede condities.

Waarom hoor ik mezelf als ik mijn uitzending beëindig?

Bij het afvallen van de squelch in de repeater hoor je geen enkel geruis of andere stoorgeluid meer, danzij de “Squelch Tail Elimination”. Om dit te bereiken wordt het audio signaal met ongeveer 250 msec (een kwart seconde) vertraagd. Als je transceiver snel omschakelt van zenden op ontvangen kun je daardoor het allerlaatste stukje van je eigen uitzending nog net even terughoren.

Roger piep

Als de squelch in de repeater sluit hoor je een ‘roger’ piep. Na de ‘roger’ piep blijft de repeater nog 5 seconden (zonder CTCSS) uitzenden. Daarna hoor je een iets lagere toon, en stopt de uitzending.