Repeater PI3ZLB / 145.725MHz in de lucht op de nieuwe locatie!

Sinds dinsdag, 24 juli is onze eigen regiorepeater PI3ZLB weer te horen vanaf haar nieuwe thuisbasis in Hulsberg, dankzij het bouwteam, dat bestond uit André (dakwerker zonder vrees!), Dave PE8OHM, Egbert PA0EJH, Folkert PA0FOT, Henk PA2S, Marc PA3GJL, en Tom PC5D.  Vanwege de tropische temperaturen werd al vroeg begonnen, zodat de repeater in de loop van dinsdagmiddag al voor het eerst te horen was. 

Buiten werd op de lange ladder en op het dak hard gewerkt aan de muurbeugels, antenne, dakdoorvoer voor de kabels, terwijl binnen in de garage op een hoogwerker gewerkt werd aan het bevestigen van zadels en buizen tegen de gording, waar vervolgens de coax en netwerk kabel doorgetrokken konden worden.  Een derde team werkte ondertussen op de zolder aan de stroomvoorziening, en het inrichten van de afsluitbare 19 inch kast, met daarin de duplexer, een antenneswitch met dummyload voor testdoeleinden, de Spectra MX800 repeater, en een Powerwerx 30A schakelende voeding. De eindresultaat ziet er zeer verzorgd en professioneel uit!

De repeater draait voorlopig in testopstelling met een basis configuratie. Dit betekent onder andere dat er nog geen ‘roger piep’ te horen is, en ook nog geen 71,9Hz CTCSS of 1750Hz toon nodig is om de repeater te openen, deze opent gewoon op ieder signaal, en valt dan na 5 seconden weer af. De callgever seint iedere 5 minuten ‘PI3ZLB B’,  waarbij die tweede B staat voor de CTCSS toon van 71,9 Hz, die door alle repeaters in Zuid-Nederland gebruikt wordt.

Als volgende stap wordt nog gewerkt aan het bijwerken van de SVXlink besturing, waarvoor net deze week nog een belangrijke software update beschikbaar kwam. Nadat deze besturing geïnstallerd is zal de kwaliteit van het audio nog iets verbeteren, en kan de repeater ook weer geopend worden met een  71,9 Hz CTCSS en/of een 1750 Hz toon. Hij krijgt dan ook weer een roger piep, een beveiliging tegen klapperen bij goede condities, de callgever zal wat minder luid worden, en er zal als experiment een papagaai functie komen, waarmee je de modulatie van je eigen signaal zult kunnen beoordelen. Naar verwachting zal deze nieuwe besturing binnen 1 tot 2 weken geïnstalleerd kunnen worden.

De eerste ervaringen met de nieuwe locatie tot zover lijken positief, en iedereen is blij dat we onze eigen repeater weer terug hebben! Met dit nieuwe begin zijn we natuurlijk ook razend benieuwd naar jullie ervaringen en rapporten, en wensen voor de toekomst!