Update onderhoud repeater PI3ZLB

Enkele weken geleden is onze regiorepeater PI3ZLB defect geraakt. Het heeft even geduurd voor deze van zijn huidige locatie gehaald kon worden voor inspectie in verband met de strenge veiligheidsvoorschriften aldaar. Inmiddels is dat toch gelukt, en is Egbert PA0EJH aan het onderhoud begonnen. 

De repeater draait om historische redenen op 110 Volt, en tsja, de scheidings trafo had een defecte zekering. Dat was dus snel opgelost. Aangezien de repeater, die al 25 jaar op deze locatie staat, 15 jaar geleden voor het laatst groot onderhoud gehad heeft, wordt hij nu helemaal nagekeken, een ‘grote beurt’ dus. Het eerste onderzoek viel tot zover niet tegen, dat is goed nieuws. De  doorlaat demping van de duplexer is met de miniVNA gemeten, en bleek nog prima in orde. De zender tak heeft 1,5dB demping en de ontvanger tak doet 3dB, een half S-punt dus. De miniVNA kan echter maar 45dB diep kijken, de rest moet met de spectrum analyzer gebeuren, waarover binnenkort meer.

De BNC connectors en coax kabels in de duplexer laten hun leeftijd wel duidelijk aanzien, en zullen daarom vervangen worden. Ook bleekde eindtrap  nog maar de helft van het oorspronkelijke vermogen te leveren, en deze zal dus ook vervangen worden door een fris exemplaar,

De repeatercomissie is gelukkig al een tijdje op zoek naar een nieuwe, meer geschikte en toekomstbestendige locatie. Inmiddels zijn zo’n 22 locaties nader onderzocht, en een drietal daarvan lijken in ieder geval alvast zeer geschikt. 

Zodra de nieuwe locatie definitief bekend is kan er dan vergunning aangevraagd worden bij het Agentschap Telecom. 

Luister de komende weken naar de zondagochtendochtendronde en kijk op deze site voor meer nieuws over onze vordering om de repeater weer in de lucht te brengen!

Hieronder een plaatje van de duplexer, zoals hij eruit ziet na 25 jaar trouwe dienst!