De situatie op Sint Maarten na orkaan Irma

Peter PJ4NX meldt vanuit Bonaire het volgende over de situatie op St. Maarten. 

Sinds donderdagavond (lokale tijd) is op Sint Maarten toch een radiostation in de lucht gekomen, Laser101 FM. Ze hebben zelf geen internet, maar worden door een derde partij elders uit de ether ontvangen en naar een webstream doorgezet. Het webstream adres is
https://tunein.com/radio/Laser-101-1011-s13594, let op, het tijdverschil is -6 uur. Het is indrukwekkend om mee te luisteren en daar alle verslagen uit de eerste hand te horen! 

Zelf werd Peter donderdag door Trans World Radio Bonaire benaderd die daar een 100KW middengolfzender hebben op 800 KHz, en dagelijks tussen 8:30 en 17:30 een programma voor Sint Maarten wilden gaan maken. De vraag aan Peter was of hij ze met communicatiekanalen kon assisteren voor de nieuwsgaring. Daar was hij donderdag mee bezig geweest totdat Laser101FM plotseling in de lucht kwam, en hij heeft ze toen geadviseerd om hun signaal te gaan relayeren op 800kHz AM, en daar was het station EasyFM op Curaçao inmiddels ook al mee bezig. Door de internet webstream te relayeren neemt dit de druk op de capaciteit van de webstream weg, deze valt namelijk nogal eens uit. En ook heeft niet iedereen daar internet dus dit maakt het ook gemakkelijker om op de hoogte te blijven.

Laser heeft ook de beschikking over een paar vaste telefoonlijnen en mensen uit de hele wereld bellen daar in. Gisteravond lukte het Peter ook om erdoor te komen bij ze en ze waren erg blij het verhaal van TWR te horen. TWR is op dit moment ook bezig om een professioneel satelliet communicatiestation vanuit de Verenigde Staten bij ze te krijgen zodat communicatie nog wat makkelijker kan worden. Dus naast de amateurs uit Curaçao die een pactor station gaan opzetten is er op dit vlak meer en beter spul onderweg!

Amateurs uit Sint Maarten zelf heeft niemand nog gehoord op de band overigens.

Voor de rest wordt het vliegveld van Bonaire ook gebruikt voor logistieke ondersteuning en zijn er nierdialyse patiënten vanaf Sint Maarten naar Bonaire overgebracht.

Tot zover de update van Peter PJ4NX vanuit Bonaire,
Momenteel  passeert de orkaan José Sint Maarten op 100km afstand, ze houden hun hart vast….